Fenntarthatósági témahét a Rákócziban

A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában változatos programokkal hívtuk fel a tanulók figyelmét bolygónk megóvásának fontosságára. Minden nap az életünk része kell, hogy legyen környezetünk védelme, hiszen ökoiskola lévén szelektíven gyűjtjük a hulladékot, olajgyűjtő konténert helyeztünk el a bejáratnál, valamint a műanyag kupakoknak is helyet adtunk a kapu melletti hatalmas szívecskében. Ezen a héten azonban még inkább felhívtuk környezetünk figyelmét Földünk természetes élővilágának fenntarthatóságára.

Április 22-ére, a Föld napjára minden alsós osztály plakátot készített. Szebbnél szebb alkotások születtek, melyek a termeket és a folyosókat díszítik.

Az erdők védelmét is fontosnak tartjuk. A tanórákon a tananyag szerves részét képezte ezen a héten az erdők élővilágának megóvása. A gyerekek olvasmányokat, verseket dolgoztak fel a témával kapcsolatban, rajzórán pedig különböző technikával képeket készítettek. Az alkotások az iskola épületében megtekinthetők.

Izgalmas, kreatív, vidám játékkal kezdődött a hét a felső tagozaton. Az Élet a kék bolygón című vetélkedőt már évek óta Bakkné Balogh Zsuzsa néni szervezi, valamint csatlakozott hozzá Győri Mónika is. Hétfőn az 5-6. osztályosok, kedden a 7- 8. osztályosok vetélkedtek egymással. Kreatív ötletek születtek, hogyan maradjon élhető a bolygónk, hogyan biztosítsuk a jövőjét. 

Amíg a csapatok dolgoztak, addig a nagyiskola teraszán Megtalállak címmel gazdátlan ruhák és cipők, tornazsákok között keresgélhettek diákok és szülők. A tornateremben, a folyosókon hagyott felszerelések sokszor hónapokon keresztül az iskola gyűjtőhelyiségeiben kallódnak. Baloghné Gáspár Veronika és Bakkné Balogh Zsuzsanna szeretettel várták a keresőket délután a bejárat terászán. Sok tornafelszerelés, kabát, pulóver, póló, nadrág, cipő gazdára talált.

A Sulizsák program keretében használt ruhákat gyűjtöttünk iskolánk tornatermében. Ezúton is köszönjük a szülőknek a sok felajánlást. Az újrahasznosító cég pénzzel honorálja az erőfeszítésünket, az összeget pedig  a Diákönkormányzat kapja majd.

Csatlakozott több osztályunk a Dunaharaszti Környezetbarátok egyesületének takarítási akciójához. A kesztyűket felhúzva délutánonként körbejártuk az intézményünk környékét és sajnos sok szemetet találtunk. A gyerekek most megtapasztalhatták, hogy mennyire szennyező hatása van annak, ha a szemetet nem a megfelelő helyre viszik, és milyen nehéz munka összegyűjteni azt.

A felső tagozatosok csütörtökön a tanárok engedélyével végre használhatták a mobiltelefonjaikat. Qr-kód kereső és kódfejtő játékban vehettek részt. Az iskolaudvaron elrejtett feladványok segítségével két verscímet kellet megfejteni. A költemények kapcsán a magyar táj védelméről beszélgettünk a tanulókkal.

A hatodikosok maradék papírból, gyufából, kartondobozból, hurkapálcák segítségével megalkották Budapest hídjainak makettjét, valamint plakátokat is készítettek, melyeket a nagyépület bejáratánál meg lehet tekinteni.

Izgalmas héten vagyunk túl, de a környezetünk védelmére továbbra is nagy gondot fordít iskolánk közössége, pedagógusaink igyekeznek tanítványaikat a természet szeretetére és védelmére nevelni a tanórákon is.

Reál munkaközösség

 „Ökováros  építése az iskolapadon”

Ha itt az április, egyre jobban figyelünk a környezetünkre. Az iskolában is pezsegni kezd az élet. A Föld napja alkalmából újrahasznosított anyagokból plakátot készítettünk, majd folytattuk a Fenntarthatóság hetével, melynek keretén belül megismerhettük a kémiát, fizikát kedvelő fiatalok kedvenc kísérleteit. Előadásukat nagyon élvezte lelkes, érdeklődő közönségük.

                        

 A programsorozat zárásaként a felső tagozatosok a Kék Bolygó Vetélkedőn vettek részt. Kivételes játék volt ez, ahol mindenki nyert. Az idei évben Ökovárost kellett műanyag kupakokból kreatív és kooperatív módon felépíteni. Minden alkalommal elképesztő ötletekkel állnak elő a gyerekek. Jó volt látni a mosoly és a komoly tekintetek váltakozását az arcukon, ahogy koncentráltak a feladatokra, és ahogy örülni tudtak egy  jó megoldásnak.

Ezeken a délutánokon nem csak új ismereteket szereztek, hanem megtanultak  egymással együttműködve dolgozni. Célunk, hogy az élményszerű környezetvédelem eredményeként ők is felelősséget vállaljanak az őket körülvevő világért.

Bakkné B. Zsuzsa

Öko iskola szándéknyilatkozat 2023

“ÖKOSULI” Munkaterv 2022-2023

ÖKO iskola beszámoló 2021-2022

“ÖKOSULI” Munkaterv 2020-2021

“ÖKOSULI” Munkaterv 2019-2020

ÖKO iskola beszámoló 2018-2019

ÖKO iskola beszámoló 2017-2018

ÖKO- iskola

Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Az egész tanév során megvalósuló tevékenységek

 Minden évben előforduló, hagyományos programjaink:

Egészségnap
Konténeres papírgyűjtő verseny
Autómentes nap
Állatok világnapja
Karácsonyi kézműves foglakozás
„Kék bolygó „ vetélkedő
Városi Természettudományi Találkozó
Víz világnapja
A Föld világnapja
Madarak és fák napja
Rajzpályázatokon való részvétel
Kisvakond-klub működése
Kerékpártúrák
Vízparti óra
„Spóroljunk

“Kék Bolygó”

 Öko – játékos délutánok 5-8.évf. részére

 Engem igazán lenyűgöz a gyerekek  kreativitása, őszintesége, lelkesedése. A FÖLD napja -programhoz kapcsolódva került megrendezésre ez a vidám , tanulságos, játékkal teli, információban bővelkedő egy órás délutáni találkozó április 22. után, az iskolában.

A teljesség igénye nélkül  egy -két alkotás, versek és játszható tárasok ,ez mind -mind őket dicséri.

 Hulladék

„Felszeded vagy eldobod   
te döntöd el, mi a jó.
Tisztántartod környezeted ,
megmentheted a Földet.
Szedd fel fel gyorsan , ne hagyj nyomot
Fogjunk össze a világért, mentsük  meg az unokákért!”                                                  7.c

A válsztás….

Válaszd a fontos környezetet
válaszd az egészséges életet
válaszd a biciklit
mint, hogy a szennyező vonatot, kocsit
A választás rajtad áll…
Lehetsz környezetszennyező,
vagy „kékszínű király”!     8.b

Együtt….

Külön-külön gyengék vagyunk
jól tesszük ,ha összefogunk
Ha látszik a cél ,kell a küzdés
nem megoldás a beletörődés.
Hisz tudjuk jól,   nem elég a kézfogás
bizony nagyon kell az összefogás.                 F.N.

Tegyünk valamit!

Szegény Földünk hanyatlik,
szép hely rajta talpalatnyi.
Összefogással szerethetjük,
kitartással megmenthetjük!    7.a

     Indulhat a játék, dobókockákat elő és rajta!

Kártyajáték ,amihez memória és tudás is kell!  Jót játszottunk ezzel is.

     Ez is nagyon kreatív!!!  

Nagyon büszke vagyok rájuk!

Bakkné Zsuzsa néni

“Bokros teendők” a Rákócziban

   110 éves a „Rákóczi iskola” programsorozat egyik célkitűzése, hogy az oktatás minden területét bevonjuk az emlékek állításába, és ebből a  természettudomány sem maradhat ki.

A fa magát az életet szimbolizálja, jelképe az örök fejlődésnek, a növekedésnek, a változásnak, a megújulásnak.

Talán az a legfontosabb amikor valaki elültet egy fát, hogy ezzel megajándékoz  mindenkit akár egy évszázadra hűs árnyékkal, tiszta levegővel, őszi színes lombokkal, tavaszi rügyfakadással ,színes szirmokkal.

Lelkes kis csapat segített az ültetésben.

Van, aki fotókat gyűjt, beszélget a régi emlékekről, de a természettudományok előre tekintenek a jövő generációi felé.

Bakkné B.Zsuzsa