A felsős évfolyamaink adventi ajtóival kívánunk mindenkinek békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag új esztendőt!

adventi_ajtok

Polgárőrök a parlagfűmentes településekért

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” program keretében az általános iskolák tanulóinak ismeretterjesztő, oktató programot indított el a 2018-as évben.
Az idei tanévben november 25-én a mi iskolánk is lehetőségett kapott a programban való részvételre.
Eredetileg 4 osztály jelentkezett, de végül 2 felsős osztályban valósulhatott meg az előadás.
Az előadó nem csak a parlagfű veszélyeire hívta fel a figyelmet, hanem egy szolgálati segítő kutya (Lumen)

közreműködésével egy kis “kutyaismerettel” is bővíthették tudásukat a tanulók. Egy meghirdetett rajzpályázat is kapcsolódott az ismeretterjesztéshez, amelyre 3 osztály tanulói adták be műveiket.
A legsikerültebb rajzokat ajándékokkal jutalmazták, ezek között volt:
póló, tornazsák, toll, fülhallgató, labda, jegyzetfüzet, karkötő és pendrive is.
A résztvevő osztályok, illetve az iskola kapott még a programhoz kaocsolódó szóróanyagot és oktatási segédfüzetet is.
Köszönjük az Országos Polgárőr Szövetségnek és külön köszönjük az előadást tartó Tonigold Nikolettának e lehetőséget.

Városi Népdaléneklő Verseny

2021. november 19-én a Laffert Kúriában került megrendezésre a III. Városi Népdaléneklő Verseny a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola szervezésében.

A versenyen Dunaharaszti három általános iskolájának alsó és felső tagozatos tanulói vettek részt. Négy korcsoportban szóló és csoportos produkciókkal várták a megmérettetésben résztvevőket.

A versenyen bronz, ezüst, arany, kiemelt arany minősítést kaptak úgy a csoportok, mint a szóló énekesek.

A II. Rákóczi Ferenc Általános iskola 12 diákkal (sajnos a 13. utolsó pillanatban megbetegedett) 3 korcsoportban képviseltette magát ezen a rangos rendezvényen, három csoportos és egy egyéni produkcióval.

Városi Népdaléneklő verseny

Az 1. korcsoportban csoportos műsorszámmal az 1.a osztály lelkes kisdiákjai léptek fel vidám moldvai népdalokkal

Hasa Hanife Eszter (sajnos nem lehetett jelen betegség miatt)
Nagy Erdőfy Lili
Várnai Hanna
Lantos Noémi

Kategóriájukban bronz minősítést értek el.

1. korcsoport

A 2. korcsoportban a 4.b osztály diákjai szatmári népdalokat adtak elő nagy sikerrel.

Ignácz Patrícia
Farkas Boglárka
Kovács Panna
Gál-Zilahi Dominik
Madocsai Adrienn

Kategóriájukban arany minősítést értek el.

2. korcsoport – arany minősítés

Szintén a 2. korcsoportban a 4.c osztályos Lányi Viktória a nagy szorgalommal begyakorolt moldvai népdalcsokorral elnyerte úgy a zsűri, mint a közönség tetszését.

Korcsoportjában egyedüliként kiemelt arany minősítést ért valamint másodmagával közönségdíjban is részesült.

Lányi Viktória – kiemelt arany minősítés közönségdíj

Büszkék lehetünk a 3. korcsoportot képviselő 6. c osztályos lányokra is, akik szintén moldvai népdalokkal örvendeztették meg a zsűrit és a közönséget.

Lelkes Viktória
Keczer Viktória
Burger Bianka

Kategóriájukban ezüst minősítést értek el.

3. korcsoport – ezüst minősítés

A felkészülésben a gyerekek munkáját Gondos Brigitta segítette.
GRATULÁLUNK!

Sportnap a Rákócziban

Szeptember 24-én iskolánkban a mozgásé volt a főszerep. Hagyományosan idén is csatlakozott intézményünk az Európai Diáksport Napja sportprogramhoz. Délelőtt az alsó tagozatos kisdiákok buzdításától volt hangos a nagy tornaterem, ahol a játékos sportvetélkedő feladatai jelentettek kihívást a 2-4. osztályok csapatainak. A
2008/2009-es tanévben útjára indított háziversenyünk az alsó tagozaton töretlen népszerűségnek örvend a kisdiákok körében. Hatalmas öröm számukra, ha bekerülnek a 10-tagú csapatba (5 lány és 5 fiú), és képviselhetik osztályukat, miközben az osztálytársak hatalmas hangerővel buzdítják őket. Idén a legkisebbek még kimaradtak ebből a
versengésből.
Eredmények:

helyezés2 évfolyam3. évfolyam4. évfolyam
I. hely2.a3.b4.b
II. hely2.b, 2c., 2.d3.a4.a, 4.c
III. hely3.d4.d
Sportnap Eredmények

Az 5. tanórában egy rövid zenés bemelegítést követően iskolánk diákjai és néhány sportos pedagógus futotta le a 2021 m-es távot. Ki így, ki úgy, de teljesítette a távot. A biztonságos sportolást a helyi rendőrség, a polgárőrség és néhány kolléga biztosította számunkra, akiknek ezúton is köszönjük segítségüket.
Évről évre fontos feladatunknak érezzük, hogy a közösségi sportolás örömét megtapasztalhassák diákjaink, és ezáltal a mozgásszegény életmód háttérbe kerüljön. Bízunk benne, hogy ez a nap is hozzájárult ahhoz, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét, hogy a testmozgás egyedülálló élmény, mely kihívást jelent testnek és léleknek egyaránt.
Gyöngyi néni

Autómentes világnap

Ökoiskolaként fontos számunkra a környezetvédelem, szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt. A különböző világnapok jó alkalmat nyújtanak ezen problémák fókuszba helyezésére.

Az autómentes világnap alkalmából kerékpáros kirándulást szerveztünk iskolánk felsős tanulói számára, népszerűsítve a kerékpárt, mint környezetbarát közlekedési eszközt. Vidéken különösen kívánatos lenne a bicikli szélesebb körű használata gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A 7. évfolyamos tanulók ppt-s bemutatót készítettek, amelyben az osztályokat körbejárva felhívták a figyelmet az autók általi szennyezőgáz kibocsájtásra, és egyben megbeszélték az alternatív közlekedési eszközök lehetőségeit. Ezek után szerveztük meg a kirándulást a soroksári Tündérkertbe. Hetven vállalkozó szellemű gyerekkel és 6 pedagógussal tekertük le a 7 km-es távot.  Megérkezés után kvíz játékban vettek részt a gyerekek, amellyel a témában való jártasságukra voltunk kíváncsiak. Utána jöhetett a jól megérdemelt játék, és a gyerekek boldogan vették birtokba a felújított játszóteret. Eső nélkül, balesetmentesen, és remélem, hogy élményekben gazdagabban tértünk haza.

FELSŐ TAGOZAT – AUTÓMENTES VILÁGNAP PÓTLÁS!
szept. 27. – Autómentes világnap – kerékpározás. Sajnos ma nem indultunk el kerékpározni, pedig az idő egész jó lett. Helyette jövő szerdán 6-án pótolnánk. Reméljük az időjárás kegyesebb lesz hozzánk!!!! A gyerekeknek természetesen nem kell új papírt aláíratni.

Kisállatok a tornateremben!

Nem váltottunk profilt a II. Rákóczi Ferenc Iskolában, csak a hagyományos kiállításunkat tartottuk meg az állatok világnapja alkalmából.

Reggel a kapuban a következő, aranyos párbeszéd zajlott:
-Nézd! Ott a kutyus a fán.
– Nem látom! Hol van?
– Ott, az elefánt mellett!
mondta egy csillogó szemű kislány az osztálytársának.

A figyelemfelkeltő dekorációnk, hogy a fákra, bokrokra különböző plüss állatokat tettünk, ezek szerint jól sikerült, csak úgy, mint a rendezvényünk, aminek célja a felelős állattartásra való nevelés.
A tornateremben beosztás szerint érkeztek a csoportok az ovisoktól a végzősökig. Érdeklődve nézték az év állatairól készült tablókat, falevél és termény képeket, információs táblákat. Figyeltek, beszélgettek, simogattak, rácsodálkoztak…tanultak.
Bőséges kínálat volt a házi kedvencekből, gekkótól a nyuszikon át, a tengeri malacig, hörcsögök, teknősök, csigák, aranyfácán, kicsit morcos cica, valamint kacsák, tyúkok is színesítették a kiállított állatok népes táborát. Ez a délelőtt erről szólt.
 Van, aki kedvet kapott és már tudja, mit kér karácsonyra.

Jövőre ugyan ilyen lelkesedéssel kezdjük a szervezést, mert látjuk, mennyire tetszik a gyerekeknek ez a program.

Bakkné B. Zsuzsa

Süni báloztunk

Közel egy hónap „próbaidőszak” után végre igazi felsőssé avatták a nagyok az ötödik évfolyamosokat. Fergeteges hangulatú délutánon feszült egymásnak az ötödik és a hatodik. Kiderült, hogy ki a legjobb kő, papír, ollóban, kooperatív rajzolásban vagy éppen horgászatban. Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük szépen a szervező hatodik évfolyamnak, osztályfőnökeiknek. Nagy öröm, hogy már hivatalosan is a nagyok közé tartozunk!

Petőfi Sándor szavalóverseny – 2021.09.24.

Petőfi Sándor szavalóverseny

Dunaharaszti Táncválasztó – 2021. szeptember 4-én 14:00-tól

Dunaharaszti Táncválasztó

Petőfi Sándor szavalóverseny – 2021.09.24.

Petőfi Sándor szavalóverseny
Ballagás 2021

Szavalóverseny az alsó tagozaton

2021. június 3-án rendeztük meg iskolai szavalóversenyünket. A járványhelyzet és az online oktatás miatt nem volt zavartalan a felkészülés, de nagy örömünkre sokan készültek így is a versenyre.
Eredményeink:

  1. évfolyam
    1.helyezett : Ádám Emília 1.b; Baricz Miksa 1.d
    2. helyezett: Andrásik Laura 1.b; Szilvágyi Emese 1.c
    3. helyezett: Kanyó Lili 1.b; Tihanyi Luca 1.b
    Különdíj: Bodnár Amina 1.d

2. évfolyam
1.helyezett: Berencsi Izabella 2.b
2.helyezett: Kertész Nóra 2.a; Szántó Benett 2.d; Kovács Tamara 2.d
3.helyezett: Mustajbasic Jasmina 2. c; Aranyi Zsófia 2.d

3. évfolyam
1.helyezett: Horváth-Gutai Boglárka 3.c
2.helyezett: Lányi Viktória 3.c
3.helyezett: Szabó Vanessza Melissza 3.b; Ézsiás Zalán 3.a

4. évfolyam
1.helyezett: Berta Olivér 4.b
2.helyezett: Bacsó Nóra 4.c
3.helyezett: Szendrei Botond 4.a
Különdíj: Tóth Luca 4.a

Gratulálunk a versenyzőknek! Várunk Titeket jövőre is!
Simon Andrea, alsós munkaközösség vezető 2021. 06. 15.

8. osztályaink ballagása – 2021. június 11.

 https://www.youtube.com/watch?v=lYboqrLU1Zg&ab_channel=KisDuNaTV

Rákóczis „Tündérolvasók” sikere

A tanév elején érdeklődéssel olvastam a „X. Tündérolvasók” elnevezésű országos szövegértési verseny felhívását. Izgalmasnak tűnt három kortárs regény feldolgozása. Mivel nevezhettek középiskolai csapatok és általános iskolások is egy kategóriában, komolyan elgondolkodtam, hogy bírnák-e a tempót a tanítványaim.
Helyettem ők döntöttek: beneveztünk egy 5.a osztályos és egy 6.a osztályos csapattal. Komoly munkánk volt benne, de lelkesen oldottuk meg a feladatokat.
Érdemes volt a gyerekekre hallgatnom. Az ország minden tájáról benevezett 105 csapatból a 6.a osztályos Fantázia Fanok – Dudás Bettina, Németh Zsófia, Marosi Hella Rita – 20., az. 5.a osztályos Félvér tábor – Gyarmati Hanna, Karika Eszter Csenge, Papp Marcell – 22. helyezést ért el.
Büszke vagyok a tanítványaimra! Köszönöm a szülők anyagi és mentális támogatását, valamint a Rákóczi-liget Gyermekei Alapítványnak a könyvek megvételéhez nyújtott segítségét!

Licsájer-Kozma Edit
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Fantázia Fanok 6.a
Félvér tábor 5.a

Akire büszkék vagyunk:
Kollarics Dorka – 7.c aranyérem
Verseny: Bp.- PMR regionális Suli Íjász Bajnokság TNS kategória 1.helyezés 2021. 05. 23-án.
Gratulálunk!

Kollarics Dorka – 7.c első helyezése

A 6.c éppen egri várvédőként esküt tesz, N. Zalán Dobó István szerepében ( bár csak a feje látszik), S. Peti a várfalakat tartja, melyhez rajztánárnői segédlettel jutottunk hozzá, a többiek pedig kórusban mondják: Esküszöm…hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem….
Végre élőben, nem online!

6.c egri várvédőként esküt tesz
Sulicitta

Sulicitta

avagy futóverseny kicsit másként

Határtalanul

2018. május 15-18-a között a Határtalanul pályázat keretében iskolánk 45 tanulója és 5 kísérőtanár Szlovákiába és Ukrajnába utazott.